Catalog.hr

Četvrtak, 09. 07. 2020. Online 316 korisnika
Država

Upoznajte hrvatsku glazbenu tradiciju na suvremen način

 

Ove nedjelje 27.07.2014. uživajte u nastupu Hrvatskog gajdaškog orkestra. Trg Dalmacija u 11 sati. 
Hrvatski gajdaški orkestar izvest će tradicijske pjesme iz raznih krajeva na starim, hrvatskim, tradicijskim glazbalima pri čemu je sam nastup jedinstven i atraktivan.

 

Gajde su autohtoni pučki instrument bez kojih se nije mogao zamisliti niti jedan blagdan, svadba - svirka na gajdama je najčešće razigrana i vesela. Potisnute novijim instrumentima (harmonikom, tamburicom), a bez institucionalne strategije danas bi bile na putu potpunog nestanka kad ne bi bilo vrijednih entuzijasta kao što je Stjepan Večković. Spomenimo još da su na inauguraciji biskupa Strossmayera za velikog župana u Osijeku 1861. godine zajedno svirala četvorica gajdaša.

Hrvatski gajdaški orkestar izvodi folklorni program - tradicijske pjesme iz raznih krajeva na starim, hrvatskim, tradicijskim glazbalima kao što su: dvojnice, diplice, bajs, samica, gajde, dude, tambure, te razna druga glazbala (ljerica, mih, diple, itd.), pri čemu je sam nastup jedinstven i atraktivan.

Hrvatski gajdaški orkestar djeluje u sklopu Centra za tradicijska glazbala Hrvatske, Osnivač i voditelj Centra za tradicijska glazbala Hrvatske također i Hrvatskog gajdaškog orkestra je Stjepan Večković.

 

 

Hrvatski gajdaški orkestar čuva tradicijsku hrvatsku glazbu

Stjepan Večković je solista na tradicijskim glazbalima u Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado, izrađivač starih glazbala, voditelj seminara i radionica o starim glazbalima, osnivač Gajdaške akademije, urednik i voditelj radio emisije ”Hrvatsko narodno blago”, slikar i pisac.

 

Centar za tradicijska glazbala Hrvatske je osnovan s ciljem promocije i popularizacije hrvatskih tradicijskih glazbala, a bavi se rekonstrukcijom starih glazbala, prikupljanjem podataka o glazbalima i o sviračima i izrađivačima tradicijskih glazbala, organiziranjem izložbi, koncerata, festivala, seminara i radionica, te svim ostalim djelatnostima koje pomažu u popularizaciji tog prebogatog dijela naše tradicije.


Pregleda: 1375   Napisano: 23.07.2014. « Povratak na prethodnu stranicu

Catalog vas pita:

Najljubazniji trgovci su u