Catalog.hr

Četvrtak, 12. 12. 2019. Online 360 korisnika
Država

O tvrtki IKEA

Tvrtku IKEA osnovao je Ingvar Kamprad 1943. u Smålandu na jugu Švedske. Naziv IKEA nastao je od inicijala njezina osnivača (I. K.) i početnih slova farme Elmtaryd te sela Agunnaryd gdje je odrastao (E, A).

Godine 1982. Ingvar je vlasništvo podijelio na dvije tvrtke, Inter IKEA i IKEA Grupa, čiji su vlasnici dvije neovisne zaklade. To je bilo rješenje koje je tvrtki IKEA omogućilo ostati neovisnom o bankama i investitorima te nastaviti funkcionirati s istom svrhom i sustavom vrijednosti zbog kojih je postala uspješna. Time se Ingvar odrekao vlasništva i buduće zarade, ali je zadržao utjecaj na budući smjer razvoja tvrtke.

Danas je IKEA Grupa velika maloprodaja s robnim kućama u 26 zemalja. IKEA Grupa sa 135 000 zaposlenika posluje u 43 zemlje s ukupnim ostvarenim godišnjim prometom od 27,9 milijardi eura.

 

IKEA Grupa u brojkama

Navedeni podaci odnose se na IKEA poslovnu godinu (od 1. rujna 2012. do 31. kolovoza 2013.).

Promet
Prodaja IKEA Grupe u poslovnoj godini 2013. povećala se za 3,1 % na ukupno preko 27,9 milijarde eura.

Vodeće zemlje po prodaji
Njemačka 14 %, SAD 12 %, Francuska 9 %, Rusija 7 % i Švedska 5 %.

Robne kuće
IKEA Grupa ima 303 robnih kuća u 26 zemalja:

Australiji, Austriji, Belgiji, Kanadi, Kini, Češkoj, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Irskoj, Italiji, Japanu, Nizozemskoj, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Rusiji, Slovačkoj, Španjolskoj, Švedskoj, Švicarskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u.

Zaposlenici
IKEA Grupa ima 135 000 zaposlenih u raznim odjelima kao što su nabava, distribucija, veleprodaja, asortiman, maloprodaja, razne vrste podrške te Swedwood Grupa.

Asortiman
Današnji IKEA asortiman čini 9 500 artikala za uređenje doma koji su dizajnirani da budu funkcionalni i lijepi i da imaju nisku cijenu. Tvrtka IKEA of Sweden idejni je tvorac svakog artikla te mu ujedno i daje njegovo jedinstveno ime poput BILLY ili KLIPPAN.

Distribucija
IKEA ima 32 distribucijska centra i 11 distribucijskih centara za kupce. Pakiranje naših proizvoda u plosnate pakete, korištenje željezničkog i pomorskog transporta robe gdje je god to moguće te mjere štednje goriva omogućuju nam biti štedljivima i čuvati okoliš.

Katalog
Prošle smo godine tiskali 212 milijuna kataloga u 62 izdanja na 29 jezika.


Pregleda: 1708   Napisano: 31.07.2014. « Povratak na prethodnu stranicu

Catalog vas pita:

Najljubazniji trgovci su u